Eu când nu ştiu ce să fac, nu fac nimic. Înainte vreme mă agitam, dar cu vârsta am învăţat că dacă e sa se lase cu penalităţi tot aia e.
De aceea, deşi PFA, deh traducător autorizat mi-a trebuit, nu am înţeles nimic din bâlbăiala legislativă aşa că am decis să şed binişor pe cămaşa mea. M-am enervat în sucul propriu cât am putut şi eu, gândind că déjà plătesc pensie/şomaj/ asigurări medicale acolo unde am cartea de muncă şi nu înţeleg de ce trebuie să le plătesc şi în calitate de PFA, că doar nu beneficiez de două aspirine în loc de una de la statul român; iar la pensie, dacă o apuc, nu o să am decât una bucată pensie amărâtă.
Discutam, cu obidă, despre imbecila lege cu medicul meu de familie. Doamna doctor oftează şi îmi explică că e în aceeaşi situaţie şi s-a săturat. Apoi, îmi mai adaugă şi dânsa un exemplu la bătaia de joc spunându-mi că începând cu 15 septembrie va fi asaltată de părinţi care vor solicita adeverinţă pentru copiii lor cum că sunt apţi pentru ora de sport. Mai să cad de pe scaun când am auzit una ca asta. Credeam că este nevoie de adeverinţă pentru a scuti un copil de ora de sport . Nope! Cineva, un deştept, păi cum altfel?, de la Inspectoratul Şcolar s-a gândit să-şi acopere partea dorsală de hârtii şi a impus necesitatea unei astfel de adeverinţe pentru a se ţine în scaun şi în cazul în care mai leşină un copil la ora de sport, se întâmplă cine ştie ce alt eveniment nefericit vânat de ştirile de la ora 5. Atunci să răspundă medicul. Mare e grădina!
Dar să nu credeţi că numai funcţionarului de la stat îi bubuie mintea. Nuuu. Multinaţionalele vin şi ele tare din urmă.
Sătulă de costurile mari şi servicii proaste (toate sunt proaste dar astea costau mai mult), decid să reziliez contractul cu firma de cablu TV/internet/telefonie fixă , aia de începe cu U şi se termină cu C, ca să nu le fac reclamă. Mă deplasez la centrul cu pricina, sun la numărul scurt, solicit rezilierea, aştept o lună, plătesc ultima factură, depun echipamentul…
Când credeam că am scăpat, surpriză! Primesc un plic de la firmă, cu menţiunea “important pentru dumneavoastră!”, în care, într-un limbaj grosolan, sunt ameninţată cu cheltuieli de judecată în cazul în care nu fac plata sau dovada plăţii în 7 zile de la notificare. Râmân mută de uimire şi mai citesc încă odată. Notificarea este semnată Departamentul Recuperare Debite. Nicio persoană nu lucrează aici, pentru că nu semnează o persoană. Nişte mese şi nişte scaune m-au notificat. Mă suspectez de început de Alzheimer şi îmi verific evidenţele. Nu, nu am greşit, chiar am plătit factura, chiar am depus echipamentul, am şi proces verbal. Mă uit la plicul cu “important pentru dumneavoastră!”, mă uit la factură.
Măi să fie, au stricat ăştia o bucăţică de copac şi bani de timbru ca să mă notifice pe mine în loc să verifice la ei la contabilitate. Ce-o fi în capul lor?
Tărâţe să fie, dar de ce să mă jignească pe mine trimiţând scrisori de ameninţare, pornind de la prezumţia de vinovăţie, în loc să-şi verifice evidenţele? Spun ei „ în situaţia în care”, ceea ce te duce cu gândul că ştiu că se poate întâmpla să notifice oameni corecţi, cu plata la zi, dar nu le pasă. Trimit hârtii în masă fie pentru ca unii angajaţi să-şi justifice existenţa, fie pentru ca unii managerii să-şi acopere partea dorsală cu ele. Dar costurile? Merită? Până unde înghite clientul român?
Pana la capat inghite clientul roman…..nush de ce, nush de unde atata indobitocire, tot ce stiu e ca daca ai oleaca de atitudine esti considerat(a) nebun, necivilizat..sau cum am patit eu cand m-am revoltat : ne….multumita sa-i zicem…
La noi fiecare face ce-l taie capul pentru ca nimeni nu are suficient curaj sa infrunte o problema pana la capat. Drept e ca lupta noastra cu birocratia e la fel de grea ca a lui Don Quijote cu morile de vant.
Pe de alta parte, daca ai suficiente resurse, fizice, psihice, financiare sa te angajezi intr-o disputa cu vre-un „organ(ism)” oficial,exista riscul sa te lecuiesti pentru tot restul vietii tale si sa te retragi la manastire….
Da’ pe moment chiar nu avem ce face…traim in Romanica si turma de dobitoace ne dovedeste..
O chestie mai am de zis: treaba cu adeverinta pentru copil apt de sport e o chestie cat se poate de corecta, pentru ca exista o gramada de patologii ascunse la prunci care se pot manifesta pe neasteptate…insa nu parintele trebuie sa vina si sa spuna ca pruncul e sanatos: pruncul trebuie sa fie vazut si consultat de medic, astfel incat adeverina aia sa fie un adevar, nu doar o hartie parafata…
Irina, nu cred ca exceptia devenita regula foloseste cuiva.
Sa fii sanatos si apt pentru educatie fizica este regula nu exceptie. „Pe vremea mea” adeverinta medicala era necesara pentru cei ce aveau probleme medicale si trebuiau scutiti de ora de sport.
Sa trimiti intreaga populatie scolara la medic pentru adeverinta medicala care sa ateste ca ARE VOIE sa vina la ora de sport inseamna sa-l obligi pe medic sa emita adeverinte medicale pe banda rulanta NU sa efectueze control medical amanuntit si de calitate.
E simplu sa decizi ca milioane de copii trebuie aduca adeverinte fara sa vezi in ansamblu: medicul ala are in jurisdictie si adulti, nu doar copii, are si batrani cu multe probleme medicale, adica un volum de munca foarte mare, si a-l obliga sa emita in 2 saptamani adeverinte ptr mii de copii inseamna sa-l fortezi sa abdice de la actul medical de calitate.
Nu stiu cum s-a nimerit articolul asta fix cand ma apucase un dor cumplit de tara. Mi-a trecut :).
Catintherain, mai stai o tura. 🙂
Pentru ca numele sotului meu este un fel de substantiv comun pentru localitatea noastra, primim plicuri duium in care ni se arata ca avem restante la banci, ca nu am platit abonamentul la telefon sau ca santem in evidenta vreunei firme de recuperare. La inceput iti sare inima din loc, apoi dupa ce citesti mai cu atentie CNP-ul te mai linistesti dar tot iti vine sa-i blestemi pe expeditori pentru sperietura trasa. Abia acum realizez Ane, ca cineva mananca o paine buna facand acest lucru; imi imaginez functionari cu saci intregi de plicuri, multumiti de munca prestata, fara sa se mai gandeasca la costuri sau la profit. Ultimul plic pe care l-am primit a fost de la banca. Aceasta ne scrie ”foarte explicit” despre modul de calcul a dobanzii conform noilor reglementari care, va fi egala cu ”valoarea indicelui ROBORLIBOR EURIBOR +marja + etc etc ; si , mai jos semneaza ” cu deosebita consideratie” directorul executiv. N-am inteles daca dobanda se va micsora (mira-m -as ) sau va creste , dar acesti oameni isi inchipuie ca noi toti santem absolventi de finante- banci. Si spun si eu : mare e gradina….
Draga Anemari, aceeasi firma – aceiasi recuperatori de debite: pe mine m-au birjarit pentru o diferenta de 40 de bani 3 luni de zile!!!! DUPA ce o platisem. A trebuit sa dau eu telefon la ei si sa le spun numarul chitantei ca sa inceteze ;((( Si eu o sa reziliez contractul luna asta ;))
Ionutz, astia au manageri tembeli. Acum imi este clar. Nu i-a dat niciunuia prin cap sa faca o socoteala simpla: Cost/Incasare, sa decida care este rau platnicul de notificat. Naspa e ca niciun manager de acest gen nu este concediat, ceea ce te ingrozeste. Bafta cu rezilierea!
Anemari, din pacate asta e tara in care traim si asa sunt tratati cei care sunt sinceri si corecti….oare cate scrisori de recuperari debite or trimite marilor datornici? complicata mai e economia/fiscalitatea asta…si eu sunt traducator autorizat si imi trecea prin cap sa ma inregistrez si eu ca pfa….dar se pare ca orice initiativa individuala este oprimata in tara asta care ne vrea pe toti someri – cred. Bugetari e clar ca nu ne vrea, ca ne taie salariile. Firme nu avem cum sa ne deschidem. Si atunci ce imi ramane de facut? lucrez la un patron, ma bucur ca lucrurile merg bine si nu da afara angajati, ma bucur ca nu ne taie bonurile de masa …si ma gandesc serios ca in alta tara sigur e mult mai bine….Aici la noi, dupa ce ca traim de pe o luna pe alta (desigur, cei norocosi se exclud din aceasta categorie), ca platim rate si ne inversunam sa stam aici, ni se da in cap saptamanal (sa nu zic de mai multe ori pe saptamana) …. Oare chiar asa bine o duc oamenii afara din tara?
Adnya, daca esti traducator autorizat esti obligata sa te inregistrezi la fisc din prima zi din care ai obtinut autorizatia. Traducatorii autorizati au acelasi regim fiscal cu PFA. Atentie!!!
Apropo de scutirea de sport, mi-ati dezgropat amintirea conform careia intr-un an mi-am procurat una, datorita obligativitatii de a executa sarituri la capra, manevra care intotdeauna m-a umplut de anxietati si umilinta. Plus ca era executata sub supravegherea unei profesoare de sport oribile, despre care se mai si zvonea ca avea portretul lui Ceausescu acasa.
Anemari, mie astia de la Romtelecom (de ce sa nu le dau numele, ete, na) imi trimit luna de luna sms-uri si e-mail-uri sa platesc nus’ ce 80 de roni. Eu nu ma recunosc in somatie si le spun mereu ca am platit totul la timp. Ei se scuza de fiecare data ca „e-mail-ul dumneavoastra mai e in dosarul altui client”. Zic: ei, cum dracu? Zice: da, doamna, nu stim de ce, dar remediem. Au trecut sase luni de cad „remediaza”.
Simona, „mai am un singur vis” :toti lucrasii care trebuie sa remedieze si nu remediaza sa ramana someri.
Eu credeam ca asta inseamna capitalismul: cine greseste, plateste. Din pacate, dupa o reclamatie serioasa si indreptatita la Orange, un manager foarte sus in ierarhie mi-a recunoscut dezarmat ca angajatul care facuse eroarea nu va fi admonestat ptr ca regulamentul nu prevede. Eu cand o sa aud in Romania ca un angajat, de la stat sau privat (toti sunt o apa) a fost pedepsit ptr neglijenta in serviciu o sa dau baiaram.
apropo de UPC, m-am amuzat tare tare tare de ce ti s-a intamplat si inainte de a ma suspecta de rautate, am sa-ti spun de ce: pentru ca am fost in aceeasi situatie ca tine.
Ani de zile, am solicitat factura care nu venea. Eu platesc din cont cu ordin de plata. evident ca neprimind factura, uitam si eu ca tot omul sa platesc vreo 3 luni la rand ca sa nu mai pun la socoteala ca era dreptul meu sa primesc factura. O data la 3 luni cand primeam factura cu tot ce se adunase primeam , deci concomitent , notificarea ca am restante si de fiecare data sunam si spuneam ca nu primesc factura la timp. De fiecare data acelasi raspuns : posta romana nu -si face treaba si ei saracii UPC nu au nici o vina. Dar eu ma intrebam mereu: daca posta romana nu-si face treaba, cum se face ca fix o data la 3 luni primeam 2 plicuri unul cu factura incarcata cu penalitati si altul cu notificarea. Nu cumva era o metoda prin care, sigur fiind ca eu uit sa platesc, ei mai luau un banut in plus? L aun moment dat, treaba s-a ingrosat pt ca la 2 zile dupa ce am primit notificarea am primit si faptul ca mi-au „depus dosarul” la firma de recuperare si ca voi plati bla bla bla dandu-mi ca data scadenta sfarsitul lunii in care ma aflam. Intamplator eram spre incepututl lunii si am hotarat ca in ciuda amenintarilor, sa platesc la scadenta amintita. Numai ca , peste alte 2 zile, aviz eram in temrenul de gratie dat de ei, ma trezesc cu scrisoare de la firma de recuperare de data asta, in care ma amenintau ca voi plati aia aia si ailalta. Evident ca aduntate toate si telefoanele de ani de zile in care ma rugam de ei sa -mi tirmita factura si aceste scrisori nesimtite m-au facut sa rabufnesc si am sunat la firma de recuperare unde am solicitat sa mi se puna la dispozitie „dosarul meu” aacela inaintat de UPC prin care demonstrau ca eu sunt rau platnic. Eu solicitam sa-mi arate facturile LUNARE neplatite de mine la timp , amenintandu-i ca ce fac ei inseamna hartuire si evident ca-i voi da in judecata ,iar in drumul spre tribunal trec pe la OPC . Tipa neavenita care mi-a raspuns mi-a zis ca nu e treaba ei ce face UPC , ea mi-a spus ca ei trebuie sa rezolve dosarul si cand i-am spus ca e dreptul meu sa vad dosarul mi-a trantit telefonul.
Numai ca, acum imi vine sa rad: scandalul a avut efectul nesperat: de atunci , adica vreo 6 luni, primesc factura de la UPC luna de luna.
Daca mai vreti povesti din astea va mai relatez. Ideea e ca , in timp, cu putina aplecare catre a ma informa care imi sunt drepturile am inceput sa uzez de ele in diverse situatii cand ma simt calcata in picioare si nu mai las bancile sau statul sa-mi explice parerea lor, contrarie drepturilor mele. Solicit hartii , unele pe care stiu sigur ca trebuia sa le primesc si nu le-am primit pentru ca ei nu mi le-au trimis pt ca ori au uitat, ori nu au vrut, bazandu-se pe ignoranta multora , etc. Numai ca uite s emai lovesc si de din astia ca mine care stiu ce sa ceara si … dar asta e alta poveste, actionand in felul acesta am reusit sa fiu scoasa din biroul de credite , unde deasemenea am fost inregistrata dintr-o nesimtire crasa, desi toata lumea imi zicea cat de greu o sa reusesc.
Cat despre adeverinta de sport, nu e de acum , e de multa vreme si cel putin teoretic mi se pare normal sa existe pt ca , in mod normal , implica un control al copilului pe care din comoditate nu l-am face si astfel descoperim afectiuni ascunse care ar putea sa-i puna viata in pericol copilului in caz de efort. Mie nu mi se pare ceva nelalocul lui acest fapt. Sigur, e doar parerea mea, dar de multi ani am descoperit ca in urma unor controale de rutina sau chiar in urma solicitarii unor credite la banci, diversi oameni au ajuns sa-si descopere afetiuni grave de care nu stiau, desi la inceput solicitarea insitutiei respective a fost privita ca ceva anapoda.
Va pup pe toti
Alina, sa ceri o adeverinta in care sa se specifice ca elevul este apt ptr ora de sport e birocratie si NU inseamna decat ca unii isi acopera fundul. DA, sa ceri anumite teste/analize pe baza carora sa se emita magica formula de acoperit dorsal „apt pentru..” e cu totul altceva, de abia atunci se cheama ca faci preventie. Si mai este ceva, sa dai un termen mai lax de eliberare /control medical pentru ca medicul sa si aiba timpul necesar sa faca act medical si nu scriptologie.
Eheei, s-au vazut din astea si la case mai mari !
In Franta (si nu numai) e aceeasi poveste cu certificatul pentru ora de sport.
In Franta (si nu numai) se platesc aceleasi contributii sociale pentru fiecare ban pe care il incasezi de undeva, ca salariat si ca freelancer, de exemplu. Oricit de ilogic ar parea.
Pe de alta parte, pentru pensie, conteaza contributia din ambele parti.
Sistemul (si legea) e facuta la fel pentru toata lumea : s-ar ingreuna sistemul prea mult daca ar trebui sa se ocupe cineva de exceptii probabil.
Si, desigur, se creaza astfel si ineptii : sa-ti dau un exemplu ? O persoana care a decedat, de exemplu, pe 30 iulie (sa zicem in ultima zi a unei luni lucrate) ar fi trebuit sa primeasca salariul pe iulie daca ar fi fost in viata. Or, salariul pe iulie, va fi varsat in avutul succesoral. Ei, bine, de pe acel salariu se vor face aceleasi retineri ca pentru un om viu : asigurare medicala, pensie etc.
De ce ?
Din acelasi motiv : legea e legea si exceptia de la lege ar ingreuna sistemul prea mult. Si ar creste marja de eroare. Si asa mai departe. Si mai ales pentru ca noi nu platim de fapt pentru asigurarea noastra sociala, nici pentru pensia noastra : sistemul fiind mutualist, noi platim pentru ceilalti, care au ACUM nevoie de el. Si, atunci cind noi vom avea nevoie de el (ma rog, cel mort nu mai are nevoie, dar a facut parte din sistem pina la ultimul salariu…), vom lua din acea virtuala „punga” comuna a societatii atit cit va fi nevoie (chiar daca, sa zicem, noi am cotizat mai putin).
Draga mea, asa este peste tot in Europa : nu zic ca e bine, dar asta e sistemul. Idiot, ilogic, dar cumva – in cele din urma – social echitabil. Social echitabil ? La scara mare, da.
Daca ne gindim la sistemul de pensii de baza, de exemplu, noi nu cotizam pentru pensia noastra, ci pentru ce a celor care sint azi la pensie. Pentru noi vor cotiza copiii nostri. Cum insa copiii nostri sint din ce in ce mai putini (lasa ca acesti copii vor suferi si o puternica rata de somaj intr-o zi…), nimic nu ne asigura ca acea cotizatie a noastra de azi ne va oferi si noua dreptul la o pensie intr-o zi. Sistemul global este social echitabil la scara mare.
La scara mica ne lovim insa de stupizenia lui imediata.
Nu stiu daca explicatia mea poate consola, dar macar a vrut sa incerce.
Draga Carla, taxele ptr pensie aplicate drepturilor de autori ale unor pensionari sunt o aberatie. Pensionarul ala nu mai apuca o a doua pensie.
Taxele duble platite de mine nu se contorizeaza nicaieri, deci NU se vor socoti atunci cand o sa mai ies eu la pensie, daca mai apuc.
Asigurarile medicale poate inseamna ceva in Franta. Aici le platesc de doua ori si cand merg la medic tot dau spaga, asta daca nu aleg sa merg la un cabinet privat unde platesc fee-urile aferente.
Inteleg ce vrei sa-mi explici dar nu se leaga. Si apoi Franta nu e cel mai bun exemplu. Dar sa zicem ca e bine sa fim suprataxati, ca sistemului ii prinde bine. Dar ce ne da noua statul roman ? Iti spun eu: umilinta.
A, de adaugat ca dubla taxare inseamna sa mearga contribuabilul la ghiseu: la pensie, la sanatate si la somaj. Trei ghisee in 3 colturi diferite ale orasului, 3 cozi, 3 formulare, IN FIECARE LUNA.