fbpx
„"Într-adins, smerit și mut, am făcut ce am putut"- Tudor Arghezi“

Titluri : hărtii sau diplome?

de

Ane la pupitru

cu Alice Nastase

inaintea momentului

lume buna la sustinerea publica a tezei mele

De mulţi ani aud în jurul meu comentarii făcute cu maliţiozitate, obidă sau resemnare, despre lipsa valorii studiilor făcute în ţară, despre utilitatea sau irelevanţa şcolilor absolvite, despre cum toată lumea are diplome în ţara asta dar prea puţini au şi competenţe. Eu însămi am căzut în capcana asta, simţindu-mă penibil pentru că mai tremur încă înaintea unui examen deşi opinia generală este că toată lumea promovează.

 

Nu,  nu sunt naivă. Ştiu că sunt şi diplome obţinute facil, ştiu că sunt şi oameni care-şi angajează secretari care să le redacteze lucrări de semestru, de an sau chiar de absolvire. Dar asta nu trebuie să umbrească valoarea diplomei obţinute prin studiu, pe locuri bugetate (deci competitive), valoarea studiilor care lasă urme adânci în epidermă, care nasc expertiză, care nasc recunoaştere, care nasc cercetări cu valoare de referinţă.

 

De aceea, cu mândrie spun astăzi, după trei ani de şcoală doctorală pe locuri bugetate, absolvită cu 10, că am obţinut titlul de doctor în ştiinţele politice, cu calificativ foarte bine, recunoscând meritele mele de cercetător cu expertiză în domeniul organizaţiilor neguvernamentale. Nimic şi nimeni nu poate umbri ceea ce mi-a dăruit vineri, 30 septembrie, o comisie de specialitate. Nimic nu mă poate face să mă îndoiesc de valoarea reuşitei mele academice după cuvintele elogioase, spuse din inimă şi nu din hârtii, ale profesorului meu coordonator domnul Prof. Dr. Cristian Preda.

Dar mai presus de asta, memoria mea nu va şterge de pe retină niciodată după amiaza înălţătoare petrecută alături de prieteni dragi care au vrut să-mi fie alături la marea bucurie. Am fost copleşită de căldura cu care am fost înconjurată şi cred că asta este cea mai mare reuşită. De vineri şi pănă astăzi am primit pe facebook zeci de felicitări, mai multe decât am primit vreodată de ziua mea de naştere.

Diplomele au valoarea pe care le-o dăm noi!

Tag-uri:
· · · · · · ·
Categorii:
Despre mine

Comentarii

 • Felicitari, Anemari! Iti inteleg bucuria, si eu am absolvit anul acesta Facultatea de Litere si am simtit o mare usurare si exaltare. Dupa trei ani de munca, ai fost rasplatita. Mult succes si de acum inainte!

  Flavia 2 octombrie 2011 3:50 PM Răspunde
  • Flavia, multumesc! Eu nu simt o usurare ci o realizare care ma responsabilizeaza sa nu ma opresc aici. 🙂

   Anemari 3 octombrie 2011 6:21 AM Răspunde
 • Felicitări, Ane!

  Adriana Gianinna 2 octombrie 2011 5:58 PM Răspunde
 • Felicitari din toata sinceritatea si din toata nostalgia mea academica, Anemari! Esti minunata, esti puternica, imi dai idei pentru care iti voi multumi inzecit, intr-o zi!

  Simona Catrina 2 octombrie 2011 6:29 PM Răspunde
  • Simona, multumesc frumos! Wow, sa fiu eu sursa de inspiratie pentru tine, e mai mult decat magulitor.

   Anemari 3 octombrie 2011 6:20 AM Răspunde
 • Cele mai calde ganduri si multe felicitari Anemari!!!
  Dincolo de minunata ta realizare palpabila,stiu ca vei ramane pentru cei multi,aflati in nevoie doctor de suflete,inginer pentru situatii defavorabile si de cate ori va fi nevoie OM.
  Fie ca de cate ori te privesti in oglinda sau te reflecti in retina celor ce te-nconjoara sa vezi suma tuturor minunilor din tine.
  Numai ganduri bune…stiu sigur c-ai sa le transpui in fapte:)))

  Talida 3 octombrie 2011 4:38 AM Răspunde
  • Talida, multumesc! Cu adevarat cea mai mare realizare a fost sa vad cata lume este alaturi de mine.

   Anemari 3 octombrie 2011 6:23 AM Răspunde
 • Ane, Alice a scris si pe coffeechat despre izbanda ta. Eu de acolo am aflat.

  Nu m-am indoit niciodata de inteligenta ta, dar mai ales de determinarea cu care faci atatea lucruri. Ti-am fost si eu alaturi in gand si m-am bucurat mult pentru tine, pentru succesul tau.
  Felicitari !!!

  camellia 3 octombrie 2011 5:00 AM Răspunde
  • Camellia, am vazut ce a scris Alice si mesajele primite acolo. Din pacate eu nu pot sa intru si sa postez pe coffeechat.
   Multumesc pentru ganduri bune!

   Anemari 3 octombrie 2011 6:22 AM Răspunde
 • Felicitari, Helen!

  MonicaG 3 octombrie 2011 6:46 AM Răspunde
 • Felicitari! Felicitari! Felicitari! Jos palaria si toata admiratia, pentru tine Anemari Necsulescu!

  violet 3 octombrie 2011 8:18 AM Răspunde
 • Anemari, nu ezita nicio clipa sa te bucuri pentru realizarile tale. Un doctorat nu se ia prea usor, nici la noi in Romania, nici in alta parte, iar tu, care ai lucrat si ai depus toate eforturile din lume (mai ales concomitent cu indeplinirea rolurilor de mama si sotie), meriti sa fii mandra cu adevarat!!! Bravo!!!! esti cea mai tare!!!

  Adnya 3 octombrie 2011 8:47 AM Răspunde
 • Felicitari Anemarie! Te citesc de multa vreme si iti admir indarjirea si determinarea cu care lupti pentru cauzele in care te implici. Faci parte din categoria acelor putini care cred in ceea ce fac si pot muta muntii pentru asta. Esti pentru mine un exemplu ca spiritul civic nu a murit, ca exista oameni carora le pasa de altii, ca exista, totusi, speranta. Ma inclin in fata ta!
  Emi poate fi foarte mandru de mamica lui.

  Simona Ioana 3 octombrie 2011 7:41 PM Răspunde
 • Felicitari inca o data ! Esti un om deosebit prin tot ceea ce faci , ce simti , ce impartasesti celor din jurul tau si noua celor din spatiul vitual .

  Marina 4 octombrie 2011 9:58 AM Răspunde
 • Anemari, te felicit sincer pentru diploma obţinută. Ştiu cît efort şi câtă dedicare cere un doctorat, poate şi pentru că eu am renunţat mai demult la doctorat după un semestru ( in paranteza fi spus, mi-am dat seama că ar fi fost prea multă muncă în raport cu satisfacţiile dobândite…)

  Cezara 4 octombrie 2011 10:42 AM Răspunde
 • FELICITARI!
  Da, Anne, diplomele au valoarea pe care le-o dam noi. esti minunata.

  iana 4 octombrie 2011 7:16 PM Răspunde
  • Iana, multumesc din suflet. In noiembrie sunt la DC. Sa ne vedem, te rog! 🙂
   4-9 Noiembrie

   Anemari 6 octombrie 2011 5:49 PM Răspunde
 • Felicitari draga mea… Si mie imi dai forta sa cred si sa-mi doresc din ce in ce mai mult un doctorat.

  Te felicit si iti multumesc.

  Andrada Damian 5 octombrie 2011 8:09 AM Răspunde
  • Andrada Damian, daca ai energie si timp, atunci porneste la drum. E greu dar si frumos. 🙂
   Eu simt ca merita.

   Anemari 6 octombrie 2011 5:49 PM Răspunde
 • Anemari, mi-ai mangaiat sufletul cu aceasta postare. Mi-e dor de anii in care invatam pe branci si ce satisfactie minunata era cand luam 10, acel 10 atat de muncit, la stat, intr-o facultate de prestigiu…..Departe de tara, intr-un loc uitat de lume, unde in biblioteci troneaza cat mai multe cristaluri…. iar singura carte din casa e cartea de telefon, ma bucur ca cineva mai gandeste ca mine. Sper sa ai mai mult timp acum pentru blog si sa postezi zilnic.
  Felicitari!

  Simona 5 octombrie 2011 1:42 PM Răspunde
  • Simona, asta vorbeam si cu Alice. E frumos la scoala! E frumos cand ai lista de lectura de obligatorie, cand ai lucrari de semestru…

   Anemari 6 octombrie 2011 5:52 PM Răspunde
 • Felicitari Anemari pentru aceasta reusita!

  Victoria West 5 octombrie 2011 2:13 PM Răspunde
 • sint aici… te astept la Dupont Circle… 🙂

  iana 7 octombrie 2011 4:12 PM Răspunde
 • Felicitari Anemari ! Te citesc de ceva vreme,si te consider o persoana deosebita.Imi doresc mult sa ne intalnim intr-o zi.

  camera-zero 7 octombrie 2011 4:35 PM Răspunde
 • Felicitari pentru tot, Anemari!
  Iti doresc sa ai energie si entuziasm si de acum inainte!

  je 8 octombrie 2011 7:35 AM Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title