Am greșit! Am crezut că școala este un loc magic unde copiii învață jucându-se. Am crezut că școala este un loc plin de femei, mame-soții-fiice-foste eleve, profesioniste iubitoare de copii, dornice să împartă din cunoștințele lor minților vii și jucăușe din bănci.
Am greșit nepermis pentru că am sădit în inima fiului meu dragostea nețărmuită față de școala loc
magic, încrederea că acesta este un tărâm al tuturor posiblilităților.
Am greșit pentru că nu am cercetat din poartă în poartă, de la mămică la mămică, personalul didactic al școlii. Am greșit nedevenind un detectiv vigilent. Am greșit pentru că mi-am abandonat fiul unui sistem nemilos care macină personalități, ucide spiritul, condamnă inteligența incapabilă să cedeze, fără argumente logice, la EXCLUDERE.
Au trecut 24 ani de la căderea comunismului și 35 de la primul meu an de școală, dar nu s-a schimbat nimic. Pentru că scriam cu mâna stânga învățătoarea mea a decis că sunt proastă. Batăile administrate zilnic, umilirea în fața clasei și notele proaste, m-au convins rapid că sunt proastă. Un eveniment fericit m-a ajutat să fiu mutată, în clasa a 3-a, într-o altă clasă și să înfloresc. Atunci am aflat că nu sunt proastă ci doar ALTFEL. Să fii altfel decât media nu este un lucru de rușine și nu ar trebui să conducă la excluderea unui copil. Dreptul său la educație ar trebuie să fie de necontestat.
Emi a făcut progrese remarcabile în ultimii 3 ani. Progrese remarcabile față de el însuși. La 3 ani și jumătate avea în vocabular 15 cuvinte. Astăzi este un negociator abil. Vorbește în fraze, este extrem de sociabil, nu execută comenzi dacă nu le înțelege rostul, se opune sarcinilor dacă nu este convins de utilitatea/necesitatea acestora, protestează atunci când nu dorește să facă ceva, este solidar cu prietenii lui (apărându-i în fața adulților și supunându-se pedepsei alături de ei). Mai presus de orice, Emi este lider. Colegii de clasă îl plac și îl consideră amuzant. Emi nu se înregimentează. Dar Emi își trăiește acum etape neparcurse. Îl iubește pe Mikey Mouse, dorește mereu desene animate cu Winnie, doarme la sânul mamei și iubește jucăriile de pluș, vrea să se joace-joace-joace (pentru că acum are cu ce) și se străduiește, fără succes uneori, să facă față cerințelor școlare.
Emi trăiește în paralel două copilării, pe cea a unui puști năzdrăvan de 6 ani dar și pe cea a unui băiețel speriat și timorat de 2-3 ani. E greu să porți toate acestea într-un suflet atât de fragil. Emi știe ce înseamnă rușinea și plânge atunci când este admonestat. Emi recunoaște autoritatea atunci când aceasta se recunoaște pe sine, acționând cu fermitate. Emi caută mereu aprobarea și iubirea adulților din preajma sa. E prea fraged să înțeleagă că nu toți adulții îl iubesc sau îl vor iubi. Și suferă! Alături de el sufăr și eu, dar asta nu are importanță, vine la pachet cu fișa postului de mamă.
Am greșit și doresc să-mi repar greșala. Pentru că nu mă descurc singură, vă cer ajutorul!
Caut o învățătoare care știe să zâmbească, care nu etichetează copilăriile drept acte de huliganism, care nu duce la director un copil de șase ani pentru că s-a copilărit, care nu transformă energia de nestăvilit a unui minor într-o problemă a clasei, făcând din minor un paria, care nu scoate un copil de la oră și-l izolează la sala de sport (deși are certificat medical care îl scutește de ora de sport pentru că sănătatea sa ar putea fi pusă în pericol), care nu condamnă râsul, care nu se teme să prezinte lecțiile drept jocuri interesante.
Caut o învățătoare care nu impune excelența fiecărui copil din clasă, ci pregătește copiii pentru viață într-un sistem educațional de masă, nu elitist. Caut o învățătoare care NU pune mai presus de interesul superior al copiilor sentimentele sale, trăirile sale, confortul său.
Caut o învățătoare care are și soluții, nu doar probleme, care are și rezultate, nu doar intenții.
Caut o învățătoare care să iubească copiii, nu să se teamă de ei.
Găsitorului recunoștință eternă!
Va fi greu dar nu imposibil!Nu pot decat sa va urez noroc in demersul dumneavoastra.Suntem si noi in clasa I si stim cum este.
Ioana Dana, nu este imposibil, nu-i asa? Si eu cred ca exista persoane dedicate, iubitoare de copii. Am sa strig in toate zarile, am sa cer ajutor tuturor oamenilor pe care ii cunosc. Trebuie sa reusesc! Trebuie!
Buna, sunt mama unui baietel de 6 ani si ma regasesc intru totul in descrierea ta. Si eu sunt disperata in legatura cu invatatoarele/ educatoarele. Am avut si noi experiente urate cu ultima educatoare de la gradi. Mi-e frica de ce va urma la scoala. Sper sa avem noroc sa dam de o doamna iubitoare, rabdatoare, care nu catalogheaza copiii si nu ii baga pe toti intro oala. In toamna mergem la clasa pregatitoare. Cu voi cum s-a rezolvat?
Doamne ajuta!
Buna Ziua..
Eu sunt managerul scolii Spectrum din Ploiesti. Aici, la noi veti gasi scoala altfel.. Copilul dv. vor gasi bucurie, pace, si invatamant adevarat.. Va asteptam..
e greu , nici macar la gradinita nu mai gasesti astfel de educatoare. sunt pe cale de disparitie. ma ingrozesc la ce vad pe aici, si ce sa intampla in scolile noastre, si mai ales cu copiii nostri. la toamna intram in clasa pregatitoare, si ma rog, in fiecare zi, sa nimerim o profesoara calma, rabdatoare, cu dragoste fata de copii si care sa stie totodata sa ii faca responsabili si educati. la gradinita am avut ghinionul, ca in fiecare an sa aiba o alta educatoare. saracul e bulversat de tot. anul trecut , am avut, intr-adevar o educatoare super: si buna, si draguta si ferma – pt ca asta e cuvantul care ar trebui sa o deineasca -, nu rea, care iubea copiii, accepta orice idee din partea parintilor si o punea in practica, la nevoie. dar a plecat si anul asta avem alta – care nu accepta nicio idee, doar ce stie ea si atat, nici nu le face fata copiilor, care se bat si se imping in clasa, si mai mult decat atat, in loc sa aplaneze situatiile conflictuale dintre copii – ca doar asa sunt copiii – le hiperbolizeaza si le „imprastie ” parintilor. sincer, aceasta educatoare ar trebui scoasa din mediul invatamantului.
Uite, iti recomand cu incredere Scoala Nr 1 Sfintii Voievozi http://www.facebook.com/pages/Scoala-nr1-Sfintii-Voievozi/194142667275938?ref=ts&fref=ts. Toate cadrele
Loredana, am intrat pe pagina de web a Scolii nr. 1 si nu am gasit nimic despre Echipa, cadre didactice, CV-uri. 🙁
Ane, din nou iti spun – scoala Waldorf. Incearca.
Succes!
Alina, cautam. Multumim!
Poate cea privata (nu stiu), pentru ca noi dupa ce am incercat ambele scoli Waldorf de stat din Bucuresti, cautam inca acelasi lucru ca si Anemari si ne vom muta la o alta scoala (inca nu stim are).
Ina, cea privata ne scurge de resurse financiare iar Emi are multe alte nevoi in afara de scoala. 🙁
Trist este ca scoala de masa trebuie sa se adreseze tuturor copiilor, fara discriminare.
Ieri am cumparat perechea cartii din articolul tau precedent.
Copii straluciti, Elevi fascinanti.
Luminita
Cu siguranta nu este imposibil sa gasesti ceea ce cauti. Imi pare nespus de rau ca e din ce in ce mai greu sa gasesti !
V-as invita la mine in clasa, unde copiii si parintii lor se simt bine, invata si se joaca impreuna. Dar am clasa a II-a si sunt departe… Waldorf ar putea fi o solutie…
Buna seara! Caut si eu pentru baietelul meu o invatatoare care sa iubeasca copilasii, sa nu le arate batul si sa nu le dea peste mana sau cu caietul in cap…
Doamna Luminita, se intampla cumva sa luati in toamna clasa a doua si sa mai aveti vreun loc liber??
M-as bucura atat de mult…
Doamne ajuta pentru toate mamicile care cauta si se preocupa pentru copilasii lor!
Nicoleta
Mult succes! In Ploiesti nu am gasit asa ceva. Si am facut marea greseala sa-l las pe fiul meu la aceeasi invatatoare care avea preferinte (doar pe acei elevi care mergeau la ea la pregatire din clasa Ia) si pe care nu a iubit-o niciodata.
Mara, cea care a pierdut este invatatoarea! Pe ea n-o sa o regrete nimeni.
Doamna mea,
Iti intrerup cautarea idealului (cules probabil de prin filme americane cu realitati profund distorsionate) si pierdut prin scoli din Romania. Am niste nelamuriri. Sa inteleg ca ai un fiu de 6 ani, in clasa I, nepregatit pe parte emotionala sa faca fata unui sistem si cu probleme de adaptare intr-un grup care (surpriza!) prezinta reguli! Nu contest nivelul sau intelectual care te-a indus in marea eroare de a iti inrola fiul mai devreme cu un an la jugul asupritor al scolii, nu as vrea nici sa pun la indoiala educatia sa prescolara cunoscuta popular ca cei sapte ani de acasa.
Ceeaa ce as vrea sa sugerez este ca o mare parte din vina iti apartine. Te-ai lasat orbita de faptul ca fiul tau stie ca doi porci si 3 gaini fac cinci animaale domestice. L-ai considerat un bun scolar la 6 ani fara sa te gandesti daca el e pregatit sa ridice mana pentru a spune raspunsul corect, daca nu incurca cumva parcul cu holul scolii si se arunca pe jos cum stie el ca se face la groapa cu nisip. Pe scurt, sunt si copii de 6 ani pregatiti intelectual si emotional sa fie elevi in clasa I, dar se pare ca fiul tau nu este unul dintre ei.
Tu, cu toleranta ta de mama, il vez ca un mic rebel cu cauza, pornit in cautarea dreptati . Un lider????? Asta a fost grozava! Cata iresponsabilitate trebuie sa ai incat cultivi lidershipul la un copil de 6 ani ani ca pretext al faptului ca nu a fost educat sa aiba regului? Cand spui ca e un lider vrei sa spui defapt ca vrea ca numai el sa se puna la Baba Oarba? Asta este egoism, nu lidership. Dar acestea sunt doar scuze impopotonate frumos ca tu sa nu iti recunosti esecul in gestionarea treptelor educatiei fiului tau. Sau poate ca nici macar nu il vezi, ceea ce e o problema mult mai mare, pentru care parca as avea unele pareri de rau.
Lasa-ma sa iti spun ca de la catedra cu greu vezi individualitatile, pentru ca in fata ta este o masa de copii fata de care ai niste responsabilitati: trebuie sa ii inveti sa scrie, sa citeasca, ca calculeze, dar si sa ii feresti de modele proaste de comportament care la varsta asta pot fi preluate cu atata usurinta. Daca i se permite unuia atunci toti ceilalti isi vor permite. Drumul spre iad (ala scolar) e pavat cu intentii bune.
In generozitatea mea netarmuita iti ofer chiar si trei variante cu raspunsuri reale la problemele tale:
1. Retrage-l. Un copil poate fi retras oricand din clasa I si reinscris in anul urmator. Nu o considera repetentie sau mai stiu eu ce , caci mare e imaginatia parintilor si de la toate trebuie sa ne asteptam.
2. Cum in orgoliul tau de mama prima varianta iti va parea inacceptabila, iti recomand o scoala privata. Acolo nu va invata mare lucru, mai ales la categoria educatie si buna-purtare, dar te asigur ca vei avea un copil exceptional cum rar a vazut fata pamantului. De ce? Suflatul in partea dorsala, mai ales in cea a parintelui, e o mare respoonsabilitate de care se achita ca atare.
3. Cineva de mai sus pomenea de jungla Waldorf. Si in cazul asta bine zicea. Acolo chiar nu va invata mai nimic, dar stres si regului 0.
In final, din pura rautate, iti voi spune si ca am adevarul raspuns la cerintele tale. Cunosc acea invatatoare care traieste sa faca copiii fericiti si care, culmea, are clasa I. Bineinteles, nu eu. Dar o admir si o respect atat de mult, asa cum admiri doar persoanele carora vrei sa te asemeni, dar nu poti, incat am sa ii fac un bine si am sa ii pastrez prezenta doar pentru mine.
Cu urari de maturizare, te saluta
O Dascalita Trista
Dascalita Trista (fara nume si cu o adresa de email falsa), stiu cine esti, de aceea ma straduiesc sa-ti raspund:
1. Fiul meu nu este inscris in clasa I, ci la clasa pregatitoare, aceea despre care se spune ca „ii pregateste pe copii pentru scoala”. Inscrierea lui la clasa pregatitoare a decis-o un specialist in dezvoltarea cognitiva a prescolarilor, nu eu. Nu am aroganta sa pretind ca ma pricep la toate.
2. Fiul meu nu are 7 ani de acasa, ci doar 3 ani si jumatate. Primii 3 ani si jumatate din viata si i-a petrecut in iadul numit sistem, fiind batut, infometat si bolav. Acest lucru a fost, fireste, adus la cunostinta doamnei invatatoare inca de la inceputul anului.
3. Scoala privata este o optiune, in timp ce invatamantul de masa este un drept constitutional care garanteaza accesul la educatie al fiecarui copil.
4. Daca te ridici de la catedra si te apropii putin, ai sa vezi in banca suflete nevinovate de copii, ai sa vezi tineri derutati, ochi curiosi, urechi frematand si asteptand sa afle de la tine despre minunile lumii. Eu, in 10 ani de invatamant asta am vazut. Nu am stat niciodata la catedra, ci mereu intre copiii, strigandu-i pe numele mic, preocupata sa nu-i etichetez. Dar pentru asta este nevoie sa iubesti copiii. Altfel, te izolezi, asa cum ne spui tu aici, dincolo de zid, in lumea ta, iar cei din banca raman doar „obiectul muncii”. Dar omenirea a evolutat iar stilul asta de educatie a esuat de mult, o arata statisticile.
5. Eu imi iubesc fiul neconditionat, cu iubire oarba de mama, recunosc. Pentru evaluari merg la specialisti. Acestia mi-au vorbit despre calitatile de leader ale fiului meu si despre nivelul sau de inteligenta emotionala. Oameni cu pregatitre in domeniu mi-au pus in mana carti care mi-au deschis mintea si m-au ajutat sa inteleg nevoile fiului meu.
6. Fiul meu respecta regulile si stie cum sa se comporte in comunitate. De la 3 ani si jumatate merge la gradinitia, face cursuri de dezvoltare persoanala in week-end, inot si pian, merge la teatru si la opera. In toate contextele a demonstrat ca se poate concentra, ca recunoaste autoritatea adultului aflat in pozitia de a stabili regulile, ca interactioneaza corect cu toti ceilalti copii. Dar fiul meu a invatat de la mine ca are voie sa puna la indoiala ceea ce spune un adult, ca are voie sa intrebe, ca si adultii gresesc, ca este permis sa nu executi o sarcina daca nu-i intelegi rostul si mecanismul. Doar pentru ca nu se comporta ca un soldat, executand fara sa intrebe, nu inseamna ca locul lui nu este in clasa pregatitoare.
Draga Dascalita Trista, iti doresc sa te pensionezi curand sau sa-ti gasesti un loc de munca la un ghiseu, dincolo de a-l carui geam nu trebuie sa interactionezi cu suflete nevinovate.
…De aproape 3 ani, incerc sa nu-i mai reprosez invatatoarei copilului meu, toate umilintele la care il supune in fata colegilor, inca din clasa I -a, de cand nici nu implinise 7 ani! „Palmuitul”, este una dintre umilinte si de care am aflat inainte sa-mi spuna copilul, de teama sa nu-i reprosez invatatoarei…” Excluderea copilului din excursii, excluderea lui de la „Scoala Altfel” (care face parte din programa scolara), invrajbirea parintilor copiilor si punerea lor sa semneze (intr-o sedinta la care nu am fost invitata)pt. excluderea din clasa a copilului meu, etc
De aceea, abia acum caut o invatatoare iubitoare de copii, insa mi-e teama ca lumea in care traim, nu va da dreptate unui copil umilit, doar pt. faptul ca nu uita sa fie copil! Niciun copil nu este perfect, nici noi ceilalti nu suntem! Trebuie mereu gasita o cale de mijloc pt. a creste si ei…Pana la urma, ei sunt viitorul acestei tari! Mi-e teama ca am gresit lasandu-l intr-o clasa unde a fost marginalizat de invatatoare inca de la inceput, doar pt. faptul ca i-am reprosat ca greseste in legatura cu copilul si ca trebuie ca invatator si psiholog (este si psiholog) sa gaseasca metode sa-i linisteasca pe copii…Se pare ca se razbuna pe copil din cauza ca am avut dreptate!
Nasol, „O Dascalita Trista”. Matale suferi de „Narcissistic Personality Disorder”. Nu dadeam credit teoriei cum ca in invatamant intra predominant persoane cu un IQ limitat, dar pare ca e adevarat.
Anemari,
Si noi, dascălii căutam COPII! Copii care nu uită să zâmbească, să râdă, să se joace natural. Căutăm copii cărora nu le este frică să greșească, nu le este frică să-și asume greșeala doar pentru ca ” mama i-a spus ca nu are voie să greșească”. Căutăm părinți care-și aduc copiii la școală pentru a fi educați, pentru a li se completa educația, pentru a-i ajuta să devina ”OM” înainte de a fi matematician, fizician, lingvist. Din păcate ne luptam cu părinți care-și implică copiii în competiții inutile, prost ințelese doar pentru orgoliul personal.Ne luptăm cu părinți care-și doresc performanță pentru copiii lor, uitând ce mare performanță ar fi pentru părinți să se oprească puțin din preocupările zilnice și să-și privească copilul. exemplific cu un crâmpei din poezia unui copil de clasa a III-a : ”Mamă, tu muncești neîncetat
Să ma faci fericită
Mamă, odihnește-te
Măcar o clipită!
Și petrece timp cu mine
Ție are să-ți fie bine!
Nu trebuie să ne jucăm
Nici să cântăm.
Doar în ochi să mă privești
Așa mă înveselești!”
Olivia, cata dreptate ai! In banca, l-a sedinta cu parintii am vazut si competitia si orgoliul si neputinta. Am vazut mamici disperate „sa faca frumos la doamna”, mamici ogligand invatatoarea sa faca afirmatii legate de performanta scoalara a odraslei de fata cu ceilalti parinti, pentru ca ei nu a nimic de ascuns, si frustrati pentru ca doamna nu a intrat in jocul asta. Da, lipsurile sunt de ambele parti implicate in procesul educativ iar la mijloc sunt copiii. 🙁
Mi-am inscris fetita la gradinita la o grupa de limba germana. chiar daca nimeni nu vorbeste in casa aceasta limba. nu din snobism. pur si simplu asa am considerat ca e bine.
dupa vreo doua luni si o sedinta cu parintii (unde lait-motivul educatoarei a fost: nu e treaba mea, etc) am schimbat grupa. motivul? cand eu am fost la gradinita si la scoala m-am simtit foarte apreciat si iubit. iar limbi straine am inceput sa invat tarziu si m-am descurcat destul de bine.
iubirea insa trebuie invatata de la cea mai mica varsta si de la toti cei din jurul nostru/copiilor
Adrian B, cata dreptate ai! Iar copii resimt acut aceasta neiubire si neapreciere.
Cunosc eu una. Eu sunt astfel,insa nu cred ca va ajuta cu ceva! Sunt departe,insa sunt convinsa ca veti gasi si mai aproape!
Anca, pacat ca esti departe!
incearca invatamant Waldorf.
Anemari, te rog mult spune-ne si finalitatea acestui demers! De sfaturi, toti suntem buni, iar eu nu fac exceptie 🙂 , poti sa cauti invatatoare mergand la un test inainte de decizie, adica la o ora reala, oare tipul de om pe care il cauti ar accepta ideea de a asista la o ora in clasa?
Claudiu, am sa va spun. Cu asta ne ocupam acum, sa identificam scoala si invatatoarea pentru ca noul an scolar sa debuteze sub auspicii mai bune.
Exista ,,zilele portilor deschise” in scoli cand ai acces direct ca parinte…in rest doar daca esti inspector ..asa ca…..
Lala, nu inteleg la ce te referi.
Sunt cu totul alta persoana decat dascalita trista.Voiam doar sa va dau o informatie legata de modul in care puteti sa ajungeti la scoala potrivita preferintelor dumneavoastra.Fiecare scoala uzeaza de ,,ziua portilor deschise!”pentru a racola elevi. In momentul in care doriti o anume invatatoare puteti asista in calitate de parinte la activitatile/lectiile demonstrative ale acesteia. In altfel de calitate nu puteti asista legal decat daca sunteti inspector, sau cel putin asa stiu eu.Ar mai exista una, dar tine de reglementari juridice, aprobari la incaputul anului scolar. In occident poarta denumirea de ,,ziua parintelui/,,saptamana parintelui!”/cand parintii sunt de serviciu in unitate, la clasa copiilor lor, si o ajuta pe doamna invatatoare la activitatile din acea zi sau saptamana de lucru. In aceasta maniera, parintele poate lua contact direct cu maniera de lucru a invatatoarei, precum si cu atitudinea si comportamentul propriului copil.
Competitia din pacate sau fericire e cu noi insine.Cand vom intelege ca avem responsabilitati si in aceeasi masura tot atatea drepturi, va fi cu totul diferit. Traim intr/o lume care e supusa hedonismului. Facem doar ceea ce vrem!?…sau eventual ne ,,taie!” capul. A intra intr/un sistem institutional…nu institutionalizat!!, presupune indeaproapre racordarea noastra, fie ca suntem maturi sau ingenui, adica 6/7ani la niste reguli/norme/reglementari de ordine interioara. Regulile de acasa sunt de cele mai multe ori incompatibile cu regulile de la gradinita sau de la scoala. Nu pentru ca se doreste lucrul acesta, ci mai cu seama pentru ca doamna nu este ,,mama”.Profesoara/invatatoarea, este un surogat de ,,mama!!!.Ii iubeste necondotionat pe toti cei 25, 27, 30 de elevi pe care ii are in clasa.Din punct de vedere al copilului, problemele se vad invers!!!. Ca o frustrare, uneori posesivitate, alteori gelozie.El doreste doamna sa fie doar a lui!!.Cum doamna nu poate sa fie ,,clonata!!!” si sa stea vesnic langa EL, ,,botul de aur al copilului Tau”, atunci se nasc in mintea copilului dileme??-doamna nu ma iubeste pe mine, ci il iubeste pe colegul meu mai mult….pana la competitie si conflict nu este decat un pas.Conflict in mintea copiluluoi, confuzie in mintea parintelui,nepermis de multe frustrari la nivelul colectivului de parinti.Rezultatul….l/ati simtit pe propria piele….Solutii…remediii….cand veti intelege ca toti copii din clasa sunt deosebiti, nu numai al dumneavoastra…cand veti intelege ca este necesar sa va inregimentati intr/un sistem, iar daca nu doriti, puteti cel putin sa gasiti ,,portite!? doi ani intr/unul singur, cu examene particulare, cu scoli si sisteme de invatamant alternative…nimeni si nimic nu va impoune sa urmati un sistem care nu va este pe plac. Copiii trebuie sa invete sa/si gestioneze constructiv emotiile, si exista slava domnului o multitudine de exemple si metode in acest sens. NU DISPERATI!!. aPELATI LA UN PSIHOLOG, DAR NU UiTATI.Psihologul nu ofera solutii, rezolvari la problemele dumneavoastra….never!!!. Cheia este chiar in familia dumneavoastra!!!! reflectati…si sigur veti vedea ca este un element la indemana oricui.Nu etichetez, nu dau sfaturi, nu dau recomandari nimanui niciodata, dar pot sa va impartasesc din experienta mea de parinte.Iubiti/va copiii si nu/i urati niciodata…dati/le aripi….si nu le taiati avantul. Vor invata sa zboare doar daca ii responsabilizati, ii invatati respectul pentru toti si pentru toate.Apropiati/va de doamna invatatoare cu respect si ingaduinta, si/o sa vedeti ca nu este un ,,zbir!”, ci il iubeste nespus de mult pe copilul dumneavoastra, si se manifesta asa , tocmai ca nu este indiferent cum anume el evolueaza. In viata, lucrurile nu sunt intotdeauna ce par a fi. Un om, care a trecut pe unde ati trecut si dumneavoastra cu ceva timp in urma!!!!!!….Va multumesc pentru timpul cat mi/ati citit randurile * psihologii spun ca atunci cand avem un deget /aratatorul atintit asupra cuiva blamandu/l ca este netolerant sau intransigent, de fapt noi ca oameni nu blamam alteritatea….paradoxal….nu!! Veti gasi raspunsul cand veti analiza cate degete sunt stranse in palma, avertizandu/ne ca noi suntem de 3 ori mai netoleranti, mai putin ingaduitori..etichetand,apostrofand….clasificand.Cu alte cuvinte mai intai trebuie sa/mi vad eu defectele, pentru ca sa judec pe cel de langa mine!!!!
P.S. La scoala copiii chiar se joaca*ma refer la clasa pregatitoare….dar sunt o multitudine de jocuri cu metodologia lor aferenta.Cu toate ca nu mai este timp pentru jucarii gonflabile, jucarii de plus, etc…..pacat ca mass/media a facut un deserviciu major invatamantului romanesc..iar pe parinti i/a dezinformat!!! daca ar fi sa va evidentiez cateva jocuri, spuneti ca fac parada – de la jocul didactic, jocul cu text si cant, jocul muzical,jocul/exercitiu, jocul de rol, jocul logico/matematic, si lista ar putea continua, stimata doamna…
Un om, ca si dumneavoastra!!
Draga Lala sau Dascalita Trista sau cum mai vrei tu sa te numesti,
Probabil ca la scoala pe care o cunosti tu/ sau la care predai tu copiii de la clasa pregatitoare se joaca. Noi nici nu mai pictam pentru ca ne murdarim.
Eu cred ca exista invatatori/invatatoare cu vocatie, ca exista copii fericiti, ghidati cu iubire dar si cu fermitate prin hatisurile programei scolare.
Eu imi doresc pentru fiul meu o invatatoare care sa iubeasca copiii, nu pe copilul meu. Iubind copiii, aceasta va lua mereu deciziile cele mai bune si va actiona doar in interesul lor. Nu va plange si nu se va plange, nu va trimite un copil de 6 ani la director pentru ca nu poate sa tina clasa, nu va ceda in fata presiunii parintilor lingusitori, nu va manipula parinti si copii pentru confortul personal.
Imi doresc o invatatoare pregatita profesional si psihologic sa se impuna unei clase de 25 de elevi cu varsta intre 6-7 ani, cu dragalasenie dar si fermitate.
Este dreptul meu sa imi doresc asta. Iar eu, pentru ca iubesc oamenii si respect cadrele didactice competente, raman neobosita in a o identifica pe viitoarea invatatoare a fiului meu.
Pana atunci, daca nu vrei sa dai lectii, atunci nu le da. Daca nu intanzi indexul, atunci nu o face, daca nu vrei sa etichetezi abtine-te.
Eu cred ca nu e deloc important sa iubeasca si copii ci sa isi faca bine meseria.
Buna Anemari!
Sunt o mamica de doi baieti, plecata anul trecut catre alte zari. Baiatul meu cel mare trebuia sa inceapa scoala in clasa 1 in Bucuresti. Din ianuarie pana in mai am cercetat toate optiunile posibile avand trei criterii – apropierea de casa, rezultate scolii (pentru a avea un mediu sanatos in clasa) si o doamna/ domn invatatoare/ invatator cu rezultate bune. Dupa multe cautari ne-am oprit la scoala 195 din Bucuresti, dupa primele doua criterii. Sa-l indeplinim pe ultimul am aflat ca e imposibil, caci listele la doamna cu pricina erau „inchise” cu doi ani inainte. Totusi abordarea te poate ajutaa sa-ti faci o lista scurta de scoli iar apoi poti vorbi cu secretarele/ parintii. Poti sa dai un anunt pe facebook – de genul cine stie pe dna X de la scoala Y.
Pentru primele doua criterii am folosit site-ul
http://admitere.edu.ro/2011/staticRepI/j/
Aici te duci pe scoala pe care vrei sa o verifici si daca dai click pe scoala poti vedea cati copii de clasa a 8-a au avut peste 9 la capacitate si astfel calculezi procentul; eu imi facusem un top al scolilor. N-am gasit undeva procentul gata calculat.
Am mai folosit si http://www.imobiliare-rezidentiale.ro/rha-harta+bucuresti~pdi-scoli+generale ca sa vad ce scoli am in zona mea.
Sper sa te ajute! Bafta multa! Stiu ca nu e o abordare perfecta si ca nu-ti garanteaza o solutie la tot ce ai spus.
Bafta!
Cristina, multumesc! Eu am luat in calcul procentul de copiii care au luat examenul de capacitate si proximitatea in alegerea scolii. Aici a fost marea gresala. Ar trebui sa nu ma tem sa strabat Bucurestiul dupa o scoala mai buna. Acum asa am sa fac.
Cristina, da-mi te rog adresa ta de mail, vreau sa-ti scriu un PM.
Eu am dat-o pe fiica mea la o scoala catolica. Nu sunt din Bucuresti. Exista si strictete dar si multa dragoste.
asa de bine ai explicat tu situatia ta de elev stangaci…pur si simplu sa schimbi invatatoarea!poti intreba parintii care au copii trecuti prin mana acelei dascalite si asa vei alege corect.sunt foarte diferiti dascalii si uneori singura solutie este sa mutam copilul.si am uitat un alt aspect..sa te plangi de comportamentul lui abuziv la director si inspectorat!asa va ramane un act,o plangere despre acel om,poate se aduna si altele si asa va fi corectat,eliminat.
Lumi, doamna nu are experienta. Nu am ce parinti sa intreb. 🙁 Am trimis un memoriu de 9 pagini la directorul scolii.
Draga Ane, iti recomand calduros sistemul step-by-step. Exista scoli step-by-step in fiecare cartier si garantez ca e un sistem extraordinar. Copiii mei au fost la gradinita step-by step si au evoluat minunat, noi nu am avut o asemenea scoala aproape de casa, ca as fi ales-o din tot sufletul.
Alice, am inteles si eu ca stept-by-step e solutia. Multumesc! Cautam scoala. Renuntam la proximitate.
Nu faceti greseala cu scoala step-by-step si nici cu metoda Waldorf.
„Draga Dascalita Trista, iti doresc sa te pensionezi curand sau sa-ti gasesti un loc de munca la un ghiseu, dincolo de a-l carui geam nu trebuie sa interactionezi cu suflete nevinovate”
„Olivia, cata dreptate ai! In banca, l-a sedinta cu parintii am vazut si competitia si orgoliul si neputinta.”
„Adrian B, cata dreptate ai! Iar copii resimt acut aceasta neiubire si neapreciere”
„Cristina, multumesc! Eu am luat in calcul procentul de copiii care au luat examenul”
Ce trista trebuie sa fie acum invatatoarea dumneavoastra!
Pot sa va recomand invatatoarea mult dorita, cautata si iubita de multe generatii de elevi. In 2011 ar fi trebuit sa se pensioneze dar a pregatit un dosar voluminos pentru a i se aproba prelungirea cu un an. In 2012 operatiunea de pensionare a decurs automat iar Doamna (asa-i spun copii) a cerut sa duca elevii pana la sfarsitul clasei a 4-a fiind angajata cu ora. Nu a facut asta pentru bani (cca 1.000 lei/luna cand luna este „plina”), ci o face din dragoste pentru copii. Daca veti dori, va voi putea povesti mai mult despre ea. Eu o cunosc de numai 4 ani iar anul trecut ne-am casatorit!
Fiica-mea a facut clasele 1-4 la step by step. Sefa, nevasta-mea era foarte speriata ca fata nu se va acomoda la invatamant normal in clasa a 5-a. Desi sistemul este diferit, uite ca mezina s-a acomdat cu usurinta, iar primii patru ani au fost o placere, atat pentru fata, cat si pentru mami, pentru ca programul era 8-16. Primele 4 ore scoala, pauza de masa cu mancarea adusa de o firma de catering, mancare selectata de parinti, iar dupa amiaza isi faceau temele si se jucau.
Invatatoarele de la step by step si-au facut treaba cu multa daruire, copiii au lucrat pe „ateliere” de cate 4 si se pare ca (in ciuda parerii sefei) in clasa a 5-a scoala isi urmeaza ritmul ei norma, fara lacune, fara probleme, cu note de 10 tot timplu (si o mamica vesnic nemultumita, in ciuda notelor).
Intr-adevar, este nevoie de o mare daruire pentru a fi dascal si este pacat ca din cauza salariilor mici, oamenii capabili nu stau in sistem. Mai exista sicei care inca o mai fac cu daruire, insa acestia nu sunt atat de multi precum am vrea noi.
La asta se adauga si „reformele” pe care onor ministerul se incapataneaz a sa le faca an de an. Ca de pilda „clasa pregatitoare”, „clasa zero”, ca si cum gradinita pur si simplu i-ar fi pregatit sa devina astronauti, nu elevi de scoala genrala. Schimbari de dragul schimbarii, sa nu spunem ca nu s-a facut nimic.
Recomand cu caldura sistemul step by step, insa tot niste invatatoare vor fi si acolo, deci trebuiesc cerute referinte inainte. Cand am inscris-o pe fata la scoala, directoarea scolii a facut un tur cu nevasta-mea pe la clase, pe la step by step, in conditiile in care nu ne-am dus nici cu daruri si nici cu pile, doar ca niste parinti normali.
Draga Ane, iti recomand calduros Liceul Cervantes. Dna invatatoare Dumitrache Astrid.
Buna ziua tuturor.
Baietelul meu a intrat anul trecut in clasa intai. Este un copil f bun, inteligent, dar ca orice copil face si greseli. Este plin de energie, dar energia o consuma in pauza, care si asta este o problema pentru Dna Invatatoare. Cand a inceput scoala, la putin timp a fost facut mincinos, de catre Dna Invatatoare, pe motiv ca el ar fi copiat dupa colega lui. Ok, baiatul mi-a spus, dar am zis, ca este ceva trecator, copiii au luat de bun ce a spus domnisoara si cand baiatul meu ii povestea ceva altui copil, o colega a spus, numai sta de vb cu el pentru ca este un mincinos. Acest conflict s-a rezolvat! Sunt doar copiii care sau luat dupa ce a spus domnisoara. In decembrie, inainte de vacanta de iarna cu 2 zile, baiatul meu a fost batut de un baiat, foarte rau, fara ca el sa ii faca nimic, domnisoara nu a luat nici o atitudine, era un baiat care probabil, mai tarziu mi-am dat si eu seama era o cunostiinta. Baiatul meu a stat cu dureri de cap pana la pranz, am fost cu el la spital, si pe langa semnele care le avea l-am tinut sub supraveghere sa nu sangereze etc. Atunci, eu, sa nu fac rau, nici domnisoarei si nici copilului am trecut cu vederea, si din pacate mare greseala am facut. Sunt f multe de spus, acum in clasa a doua, il face mincinos, el minte, domnisoara spune adevarul, baiatul meu este f comunicativ si imi spune tot ce se intampla si ii spune domnisoara, la totii copii, nu numai lui, din pacate sunt destul de putini copii care vb acasa, le spune sa numai ne zica, noua parintiilor ce se intampla la scoala, ca tot ce se intampla sa ramana acolo. Baiatului meu ii spune, nu ii mai spune mamei tale, ca intr-o zi o sa cada pe jos, ca o sa ma imbolnavesc etc, astea nu sunt cuvinte sa le spui unui copilas de 7 aproape 8 ani, ptr ca eu si asa sunt bolnava, si daca as pati ceva, si Doamne fereste as muri, baiatul meu ar trai cu vina ca din cauza lui am murit. Sunt atat de multe de spus. Acum caut o scoala, unde, Dna, Dl, Domnisoara sa numai faca atatea diferente intre copiii, sau daca le face, copilul nu trebuie sa simta, ci sa fie cu perdea, sa nu ii mai jigneasca, orice cuvant sadit aiurea in sufletul copilui lasa urmari. Eu stau in sectorul 4. Aparatorii Patriei! Ce scoala imi recomandati? Nu am banii pentru sistemul particular. Deci, ramane tot scoala de stat. Va multumesc!
Scoala 19, Tudor Arghezi! 🙂
Si eu va recomand Liceul Cervantes. Doamna Dumitrache Astrid este foarte draguta cu copii, nu face diferente intre ei. Fiul meu a fost la 2 invatatoare inainte de doamna Dumitrache si nu s-a acomodat asa repede ca la doamna invatatoare de acum.Am fost si la psihopedagog inate pentru ca nu vorbea cu invatatoarele, nu iesea macar din banca. acum vorbeste si iese cu copii la joaca in curtea scolii fara psihopedagog. Probabil conteaza si colectivul, nu stiu. Eu sunt foarte multimita la Liceul cervantes.
Buna Ane,
Ne confruntam cu aceleasi probleme si as vrea sa stiu ce scoala ati ales in cele din urma si daca sunteti multumiti acum.
Eu am nimerit la o invatatoare foarte buna.Face performanța la toate materiile,dar este si deschisă spre concursuri,acolo unde nivelul copilului permite,proiecte ,tabere si excursii.Nu este genul de invatatoare care notează doar la matematica si romană,ci si la celelalte materii.M-am bucurat de acest lucru,având experiența de la cea mare care a fost dezamagita primind un 8 la desen in clasele gimnaziale.Este o clasa foarte buna spre extraordinara,de 30 de copii care stau 9 ore la scoala(School After School).Fiind clasa I ,orele sunt in numar de 4 pe zi.Dupa ore urmează ora pedepsei,daca copilul a greșit mai mult la teme in ziua precedenta i se da tema suplimentară pe care trebuie s-o facă.Copii care nu sunt pedepsiți ies afara si se joaca.Apoi merg la masa.Mai ramân trei ore in care copiii isi fac temele si ocazional se joaca.Pot sa spun ca nici fetița mea care a avut premiul I in clasa pregatitioare nu a scăpat nepedepsita atunci cand a meritat sau nu a avut calificativul Bine.Au :
5 ore de romană-3 caligrafie,1exercitiu,1 de citire
5 ore de matematica-1 scriere,3 Exercițiu,1 de matematica prin joc
2 ore de cunoașterea mediului-1 de teorie si exersare 1 de activitate practica si experimentare
1 de engleza
2 de sport
1 de religie
1 de muzica
1 de desen
1 de abilitați practice
1 de Opțional
La sfârșitul semestrului le pune o nota pe caietul de caligrafie,care e medie a notelor luate la fiecare pagina(pe care le trece pe ea),o nota la citire(medie a ascultărilor orale pe care le trece pe un vocabular al copilului),o nota la exercitiu(medie a paginilor de munca independenta pe care le notează direct in partea de sus a foii),o nota pe portofoliu si la sfârșit de semestru le da un fel de teza.
La matematica au o medie a notelor de pe caietul de scriere,,o nota la caietul de exercitii,una la cel de matematica prin joc ,una la portofoliu si una la teza.
La engleza le da 5 dictari,învățătoarea dictează si ei desenează,la sfârșit de semestru le face medie,le pune o nota pe portofoliu si una pe caiet.
La cunoașterea mediului le pune o nota pe experimente,una pe caiet,una pe portofoliu.
La muzica ii asculta la mai multe cantece si le pune o nota din care face medie,le pune o nota pe portofoliu si una pe caiet.
La desen le evaluează desenele si face o medie,le controlează caietul si portofoliul.
La abilitați le evaluează planșele si face medie,le controlează caietul si portofoliul.
Vreau sa spun ca învățătoarea a zis ca si FB si B si S si I sunt toate calificative si e in regula sa le aibă pe toate.Vreau sa mai zic ca avem premii la toate materiile,chiar si la desen,la copii care nu fac in particular .Fetita mea este prima si are toate calificativele de la I la FB.De asemenea ,copiii isi serbează ziua la scoala si doamna are un cadou personalizat pentru fiecare.Vara fac tabere de doua saptamâni si vreau sa va informez ca a facut in clasa 0 si au mers 18 copii din 30.Nu s-a întors unul răcit,murdar,obosit,mai slab sau lovit.Aveau un program strict si cine il încalcă trebuia sa ii dea învățătoarei 10 lei din banii lui.ce bine!Aveau trezirea la 7.00,micul dejun la 8.00,activitățile incepeau la 9.00 si se terminau la 12.00 ,prânzul la la 13.00,somnul de prânz de la 14.00 la 15.00 si activitățile de la 16.00 la 19.00 ,cina de la 19.00 la 20.00,întrunirea de seara de la 20.00 la 21 .00,apoi la 22.00 trebuiau sa se culce.Aveau călărie,înot,origami,muzica,excursii,gimnastica si o sumedenie de alte activități.A mea a dat 20 de lei dupa ce s-a culcat la 24.00 in loc de 22.00 si a întârziat un minut la masa de prânz.
Buna Andreea! Imi impartasesti si mie te rog numele doamnei invatatoare si la ce scoala o gasim? Multumesc!
Pingback: O DOAMNĂ | Anemari Necsulescu
Buna, m-ar ajuta mult sa spui care a fost finalul cautarilor. Poate ma ajuta. Multumesc
Va inteleg perfect deoarece si eu trec printr-o experienta asemanatoare. Invatatoarea si-ar fi dorit o clasa integral cu fetite. Baietii sunt rai si neascultatori asa cum au fost etichetati de catre d-na invatatoare.
Am fost chemati mai multi parinti de baieti la scoala sa discutam cu d-na Invatatoare iar l-a final ne-a intins o hartie inregistrata la secretariat, semnata de catre directoare si pe care trebuia sa semnam noi parintii ca am luat la cunostinta.
Am refuzat pe motiv ca problemele comportamentale erau generaliste si in mare parte un comportament normal al unui copil de 6-7 ani.
Invatatoarea a considerat comportament neadecvat:
– nu raspunde intodeauna la cerinta formulata de profesor
– nu are rabdare sa fie solicitat, raspunde neintrebat
– se joaca in timpul orelor manipuland diverse obiecte
– ramane in urma cu sarcinile de lucru
– foloseste un limbaj nepotrivit, repetand expresii urate sau gesturi obscene
se catara pe spalier la ora de sport si paraseste sala fara acordul profesorului
– nu isi asteapta randul , imbranceste colegii, este violent
-mananca ori bea in timpul orelor.
Toate aceste comportamente neadecvate au fost contestate de noi. Multe dintre cele „mai grave” au avut un singur episod (este violent; paraseste sala de sport, repetand expresii urate…etc.
Nu imi vine sa cred ca inca profeseaza incompetenti care se considera pedagogi dar care ar prefera ca baietii sa stea nemiscati in banci si sa fie cuminti ca niste fetite. E normal ca baietii sa aiba mai multa energie.
Buna! Si eu caut o invatatoare in bucuresti pt copilul meu care la anul va intra in clasa 0, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat! Ati gasit o invatatoare blanda cu copiii?
Buna ziua! Am si eu o mare rugaminte la dvs.: ati gasit o invatatoare care macar sa se asemene cu idealul? Si eu caut pentru baiatul meu care se afla acum in cl a 2_a.
Va multumesc anticipat!
Buna,
M-ar ajuta foarte mult sa stiu ce ati ales pana la urma…si daca aveti vreo recomandare de scoala, invatatoare la orice scoala in sectorul 2 sau 3, v-as fi recunoascatoare…pana la sf. acestei luni trebuie sa luam o decizie si este atat de greu…
Multumesc!
Ati gasit o astfel de scoala? Si eu caut una! Fiul meu este umilit zilnic de catre asa zisa invatatoare, este judecat pentru orice lucru pe care il face sau il spune. A ajuns sa nu isi mai doreasca sa mearga la scoala sau sa invete. Mi-a spus ca nu are sens pentru ca oricum este considerat un prost… este in clasa a 3-a si deja simte depresia mai ceva ca un adult. Psihologul nu poate ajuta la infinit si asta pentru ca se reintoarce in aceeasi clasa zi de zi. Daca ati gasit o invatatoare care sa fie om in primul rand, va rog frumos sa imi spuneti… Va multumesc!